19 Οκτώβριος 2019, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2019, 18:30

Ο Πόντιος εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης και η αναζήτηση σύγχρονων ηρώων

  • Ο Πόντιος εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης και η αναζήτηση σύγχρονων ηρώων
    Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη στην ομώνυμη πλατεία στη Δραπετσώνα

«Να ξέρης πως δεν στέκεται γερά το κεφάλι στους ώμους μου... Μα αυτό δεν σημαίνει... Κυττάχτε να κάμετε καλά την δουλειά σας, και δεν πειράζει αν λείψουν και μερικά κεφάλια σαν το δικό μου... Χαλάλι για την ελεύθερη Πατρίδα...». Ακόμα και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του μαχητικού δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη, τα λόγια του σε μια επιστολή που είχε στείλει στον Φίλωνα Κτενίδη συγκλονίζουν.

Σε μια εποχή που ο δυτικός κόσμος αναζητά σύγχρονους ήρωες, το ερώτημα είναι κατά πόσο άνδρες και γυναίκες που σημάδεψαν την Ιστορία μπορούν να αποτελέσουν εκ νέου πρότυπα.

Έτσι, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και 200 χρόνια από την Επανάσταση, ο λόγος του εθνομάρτυρα, που αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση για τους Έλληνες που θυσιάστηκαν υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στα «Καπετανίδεια 2019», την εκδήλωση θεσμό που διοργανώνεται στη Δραπετσώνα από το 2006 από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Μιλώντας στο pontos-news.gr η γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου τόνισε ότι στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι να δοθεί ο λόγος στη νέα γενιά, σε αγόρια και κορίτσια που διάβασαν το βιβλίο Νίκος Καπετανίδης – Ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου (εκδόσεις Ινφογνώμων) και διάλεξαν αποσπάσματα που αναδεικνύουν την προσωπικότητα, το ήθος και την ανιδιοτέλεια ενός νεαρού άνδρα που άφησε την τελευταία του πνοή στις αγχόνες της Αμάσειας καταδικασμένος από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας – όταν εκτελέστηκε ο Νίκος Καπετανίδης ήταν μόλις 32 ετών.

«Θέλαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα με τα παιδιά. Να διαβάσουν, να προβληματιστούν, να μάθουν. Συζητήσαμε πάνω στα άρθρα και στις επιστολές του Νίκου Καπετανίδη, να δούμε την όλη στάση του. Και ξέρετε τι μου είπε ένα από τα αγόρια; Ότι τελικά “ήταν μεγάλος”», σημείωσε η Χριστίνα Χαφουσίδου.

Αποκαλύπτοντας μία μόνο λεπτομέρεια της αυριανής εκδήλωσης, η γραμματέας της Ένωσης ανέφερε ότι θα διαβαστεί και η επιστολή με τίτλο «Διαμαρτυρόμεθα» που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 1919 στην εφημερίδα Εποχή που εκδιδόταν από τον Νίκο Καπετανίδη από τον Οκτώβριο του 1918, μετά την αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη της Τραπεζούντας από τους Τούρκους. Η εφημερίδα ήταν γνωστή καθώς καταδίκαζε, επωνύμως, τις θηριωδίες των Τούρκων.

Για να αναδειχθεί το πόσο επίκαιρος είναι ακόμα και σήμερα ο Νίκος Καπετανίδης στην επιστολή τα ονόματα των πόλεων του Πόντου που αναφέρονται έχουν αντικατασταθεί με ονόματα πόλεων που βρίσκονται στη Συρία. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν και μέλη της οικογένειας Καπετανίδη.

Εκδηλωσεις