19 Οκτώβριος 2019, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 08:49

Απογοητευμένες οι ΗΠΑ για το ευρωπαϊκό «όχι» σε Σκόπια και Τίρανα

  • Απογοητευμένες οι ΗΠΑ για το ευρωπαϊκό «όχι» σε Σκόπια και Τίρανα
    Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Την απογοήτευσή της για το μπλόκο που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής στη διεύρυνση με τα δυτικά Βαλκάνια, και συγκεκριμένα με το ενταξιακό «όχι» που ειπώθηκε σε Σκόπια και Τίρανα, εξέφρασε η Ουάσινγκτον. Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε και επισήμως ότι δεν υπήρξε συμφωνία των «28» ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, κάτι που πολιτικά έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος «πέρασε» τη Συμφωνία των Πρεσπών ποντάροντας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτάγκους.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο είναι η Γαλλία. Ήδη το προηγούμενο διάστημα είχε διαφανεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επιθυμεί κανενός είδους διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν προηγουμένως δεν επιλυθούν θεσμικά ζητήματα. Γι’ αυτό και, όπως επισήμανε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις δύο βαλκανικές χώρες δεν τέθηκαν καν νέες προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε τα Σκόπια και τα Τίρανα ότι θα υπάρξουν νέες συζητήσεις τον Μάιο του 2020. «Ελπίζουμε σε μια θετική απόφαση πριν από τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων - ΕΕ», σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων.