18 Οκτώβριος 2019, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 17:32

«Καπετανίδεια 2019» στη Δραπετσώνα – Εκδήλωση τιμής και μνήμης

  • «Καπετανίδεια 2019» στη Δραπετσώνα – Εκδήλωση τιμής και μνήμης
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της προσφυγικής Δραπετσώνας, στη συμβολή των οδών Καπετανίδου και Σωκράτους, από το 2015 η προτομή του Νίκου Καπετανίδη που τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία αντικαθιστώντας την προηγούμενη που είχε κλαπεί αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση για τους Έλληνες που θυσιάστηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου.

Ο μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Καπετανίδης, αν και απαγχονίστηκε σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα.

Κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το κτήριο της οποίας βρίσκεται απέναντι από την πλατεία, διοργανώνει τα «Καπετανίδεια», μια εκδήλωση θεσμό που τιμά τον Νίκο Καπετανίδη, και στο πρόσωπό του όλους όσους απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια του Πόντου, καταδικασμένοι από τα Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας.

Τα «Καπετανίδεια 2019» θα γίνουν την Κυριακή και θα ξεκινήσουν στις 11:30 με επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές, ενώ μικροί ζιπκοφόροι θα χορέψουν σέρρα και ζουπουνοφόρες διπάτ’.

Νέοι και νέες της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα παρουσιάσουν κείμενα με θέμα «Νίκος Καπετανίδης: Επαναφέροντας τα πρότυπα των ηρωικών μορφών του Πόντου». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μικρή δεξίωση.

Εκδηλωσεις