18 Οκτώβριος 2019, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 15:20

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μίχος «άδειασε» τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μίχος «άδειασε» τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα
    Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Επεισοδιακά έκλεισε η απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου, ο οποίος κατά την διάρκεια της εξέτασής του έδωσε διαφορετικές εκδοχές για κομβικές υπερασπιστικές θέσεις του άλλοτε αρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ εξέφρασε και σκεπτικισμό για μια σειρά θεμάτων, όπως η οικονομική διαχείριση αλλά και η χαλαρή αντιμετώπιση από το κόμμα όσων ενεπλάκησαν στη δολοφονία Φύσσα.

Μάλιστα, υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο του συνηγόρου του Νίκου Μίχου με έναν από τους συνηγόρους του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η απολογία του πρώην βουλευτή (ο οποίος αποχώρησε το 2017 από την Χρυσή Αυγή) σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνηγόρου του και ενός εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, με αφορμή την προτροπή του πρώτου προς τον εντολέα του να αναφερθεί στις ιδεολογικές του διαφορές με το κόμμα. Ο Νίχος Μίχος ξεκίνησε λέγοντας πως δεν είναι μεγάλες, με τον συνήγορο του αρχηγού του κόμματος να του φωνάζει «δεν σου βγήκε ε;».

Ακολούθησε ένταση με τον μεν συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου να φωνάζει «γελοίο» τον συνήγορο του Νίκου Μίχου και τον δικηγόρο να απαντά προς όλη την ομάδα των δικηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής («άντε ρε γελοίοι, καραγκιόζηδες», η φράση που χρησιμοποίησε). Απευθυνόμενος δε προς τον συνήγορο που του επιτέθηκε πρώτος τον αποκάλεσε «φασιστάκο».

Το δικαστήριο ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας, ωστόσο οι τόνοι άργησαν να πέσουν. Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή κατηγόρησε την Έδρα ότι «τους έχει ασύδοτους τόσα χρόνια», ενώ η άλλη πλευρά ζητούσε να λύσουν εκτός αίθουσας τις διαφορές. Η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε χάρη στην επέμβαση των αστυνομικών.

Ο Νίκος Μίχος για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα
Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος ανέφερε ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ήταν στην Εύβοια και ειδοποιήθηκε ότι «έγινε ένα περιστατικό με κάποιον Ρουπακιά», τον οποίο, όπως είπε, δεν γνώριζε. «Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος και αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ό,τι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ», ανέφερε.

Αν και ισχυρίστηκε ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία πρέπει να καταδικαστούν σε ισόβια, εντούτοις σημείωσε ότι δεν μπορούν να καταδικαστούν όσοι δεν έχουν σχέση με την Τοπική του Πειραιά.

Σχετικά με την επίμαχη νύχτα έδωσε διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα απ’ ό,τι η Ελένη Ζαρούλια. Η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, και πρώην βουλευτής, είπε στο δικαστήριο ότι έμαθαν τι είχε συμβεί την επομένη, ενώ ο Νίκος Μίχος κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ μίλησε με όλους, και ότι θυμάται συγκεκριμένα ότι «ο Λαγός έβριζε θεούς και δαίμονες».

Σε ερώτηση για τον αρχηγό απάντησε: «Αν θυμάμαι καλά μου είπε [σ.σ. ο Λαγός] ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε, ρε Γιάννη; Μου λέει “εκείνος ο ηλίθιος”».

Αιχμές για τα οικονομικά
Συνεχίζοντας την απολογία του τόνισε ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έγιναν διαγραφές στην Τοπική, αν και υπήρχε η διαβεβαίωση από το περιβάλλον του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι όταν βγει από τη φυλακή «θα γίνουν όσα πρέπει».

Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σημείωσε ότι δεν γνώριζε κάτι και ότι έγινε προεκλογικά, σε λάθος χρόνο, χωρίς διαγραφές.

Ο Νίκος Μίχος άφησε και αιχμές για την οικονομική διαχείριση. «Ένα άλλο θέμα που με πείραξε ήταν το πού πήγαιναν τα λεφτά από τις συνδρομές, και όχι μόνο. Οι δράσεις είχαν σταματήσει. Πού πήγαιναν τα χρήματα;», διερωτήθηκε.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.