19 Οκτώβριος 2019, 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2019, 12:10

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον παίζει το παιχνίδι των αριθμών

  • Καθολική καραντίνα ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον 3
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για να αφιερωθεί στο παιχνίδι των αριθμών, αναζητώντας την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως Σάββατο, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1992.

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο Τζόνσον θα αναγκαστεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές – ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχασε κατά τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, τη στιγμή που χρειάζεται 318 ψήφους για να επικυρώσει τη συμφωνία του. Εάν κερδίσει την ψηφοφορία, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit – για καλό ή για κακό. Εάν την χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στο στόχο που εναγκαλίσθηκε με τόσο πάθος ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016 και πρόσφατα ως πρωθυπουργός.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνέρχεται στις 09:30 τοπική ώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει εισηγητική δήλωση, θα ακολουθήσει 90λεπτη συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία.

Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν τη σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμινστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP, 10 έδρες), και μέχρι σήμερα σύμμαχος των Τόρις, επιμένει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους 28 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να κάνουν το ίδιο, με το επιχείρημα της απειλής κατά της ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Χωρίς τις ψήφους του DUP, ο Τζόνσον θα χρειαστεί τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου θα είναι αμφίρροπη, αλλά δεν πιστεύω ότι [η συμφωνία] δεν θα περάσει. Πιστεύω ότι θα ηττηθεί», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ. Λίγη ώρα αργότερα, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Μαν έλεγε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον και θεωρεί ότι «περισσότεροι από 9» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα κάνουν το ίδιο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, θα έχει την αποφασιστική ψήφο. Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, ο πρόεδρος θα επιδιώξει να διατηρήσει το θέμα ανοικτό προς συζήτηση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.