18 Οκτώβριος 2019, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 13:05

Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)

 • Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
  Άνδρες της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν σε βάθος μεγαλύτερο των 50μ (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
  Η διευθύντρια της έρευνας δρ Αγγελική Σίμωσι εξετάζει αρχαιότητες στο βυθό των Αντικυθήρων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
  Στον μεγεθυντικό φακό ξύλινο τμήμα πλοίου με χάλκινα καρφιά που ανελκύστηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
  Αμφορέας από το φορτίο του ναυαγίου των Αντικυθήρων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
  Ανέλκυση σάκου με άμμο από την ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και τον περιορισμένο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, η αρχαιολογική έρευνα στο εμβληματικό ναυάγιο των Αντικυθήρων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η τελευταία κατάδυση στο χώρο του ναυαγίου είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017 και ως εκ τούτου χρειάστηκε νέα οριοθέτηση.

Στην επιφάνεια οι δύτες έφεραν πέντε σάκους με άμμο που είχαν αφεθεί στο βυθό από την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο. Εξειδικευμένη συντηρήτρια κοσκίνισε με προσοχή την άμμο και βρήκε οστά (που πρέπει να αναλυθούν), πυρήνες (κατά πάσα πιθανότητα από ελιά), χάλκινα καρφιά από το πλοίο καθώς και έναν μπρούτζινο δακτύλιο άγνωστης προς το παρόν χρήσης.

Επίσης, ανελκύστηκαν τμήματα αμφορέων από την Κω –βάσεις, λαιμοί και σώματα σωζόμενα από την κοιλία του αγγείου ως τη βάση–, αλλά και ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη. Από τις βάσεις των αμφορέων που εντοπίστηκαν ξεχωρίζει ένας άγνωστης ακόμα προέλευσης. Ακόμα, ανελκύστηκαν τρεις λαιμοί αμφορέων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιταλία και ένας από την Κω, καθώς και ένας ακέραιος Κώος αμφορέας ελλιπής ως προς τη μία λαβή.

Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ένα τμήμα ξύλου, πιθανώς στατικό στοιχείο του ναυαγίου που φέρει τέσσερα χάλκινα καρφιά. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Με την επιστημονική αυτή αποστολή ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, με αποκλειστική πλέον ελληνική συμμετοχή υπό τη διεύθυνση της δρ Αγγελικής Σίμωσι. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn», το οποίο παραχωρήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, αλλά και από το Λιμενικό Σώμα με τέσσερις δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.


Ανελκύσεις φορτίου κεραμικής από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Επιχειρησιακά υπεύθυνος ήταν ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παλατιανός. Επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, ενώ συμμετείχε και η προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Χρύσα Φουσέκη.