18 Οκτώβριος 2019, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 13:29

Η Τουρκία υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι δεν θα μείνει για πολύ στη Συρία

  • Η Τουρκία υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι δεν θα μείνει για πολύ στη Συρία
    Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο μετά από τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 17 Οκτωβρίου στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / STR)

Πέντε ημέρες έχουν από χθες στη διάθεσή τους οι Κούρδοι της Συρίας προκειμένου να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» στα βορειοανατολικά της χώρας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που «έκλεισαν» χθες ο Μάικ Πενς και ο Μάικ Πομπέο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα θεωρεί ότι σημείωσε μια ολοκληρωτική νίκη, ενώ και η Ουάσινγκτον πανηγυρίζει – σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ «οι Κούρδοι είναι πολύ χαρούμενοι» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το «αντάλλαγμα» που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία είναι η αποχώρηση των μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από το βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς οι Κούρδοι με τα μέσα που διαθέτουν δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν την περιοχή, αν και θα το επιθυμούσαν.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές, και έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη. [...] Προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιον έλεγχο αυτή τη χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο μαζί με τον Μάικ Πομπέο με προορισμό το Ισραήλ.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, φέρεται να υποσχέθηκε στις ΗΠΑ, ότι η ζώνη ασφαλείας δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα. «Μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα», είπε αναφερόμενος τόσο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και σε άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ –«που χρησιμοποίησαν την τακτική “καρότο και μαστίγιο” εναλλάξ σε Άγκυρα και Κούρδους», όπως τόνισε ο Τζέιμς Τζέφρι– καθόρισαν από κοινού με την Άγκυρα την έκταση της ασφαλούς ζώνης, η οποία είναι η περιοχή όπου επιχειρεί ο τουρκικός στρατός, 30 περίπου χλμ από τα σύνορα. «Τώρα οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για τη Μάνμπιτζ [σ.σ. Ιεράπολη/Μένπετζ], δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε.