18 Οκτώβριος 2019, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 11:34

Σύνοδος Κορυφής: Η Γαλλία μπλόκαρε την ένταξη Σκοπίων και Τιράνων

  • Σύνοδος Κορυφής: Η Γαλλία μπλόκαρε την ένταξη Σκοπίων και Τιράνων
    (Φωτ.: European Union / Alexandros Michailidis)

Επικεφαλής του μετώπου των διαφωνούντων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Σκοπίων και των Τιράνων τέθηκε η Γαλλία κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Οι «28» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις δύο βαλκανικές χώρες μετά από δύσκολες και σε μάκρος συζητήσεις – το Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως, επισημαίνει ότι το Παρίσι φαίνεται να είναι μόνο του σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, ενώ για τα Τίρανα σχηματίζει συμμαχία με την Ολλανδία και τη Δανία.

Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών.

Η διεύρυνσή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Γαλλίας, γι’ αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζει ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί αναθεώρηση και μεταρρύθμιση, μιας και μέχρι σήμερα είναι «αναποτελεσματική και απογοητευτική». Μέχρι λοιπόν να συμβεί αυτό, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με το Παρίσι.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση», παραδέχτηκε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, τονίζοντας ότι ειδικά τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά βήματα με την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνοντας ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες.

Οι δύο χώρες, πάντως, είχαν πάρει μια πρόγευση των προθέσεων της Γαλλίας στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνάντηση της Τετάρτης με τον Γάλλο πρόεδρο υποστήριξε την ενταξιακή προοπτική, αν και τάσσεται υπέρ της γαλλικής θέσης για την αναμόρφωση των διαδικασιών διεύρυνσης.