18 Οκτώβριος 2019, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 08:50

Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκη της Τουρκίας για τη Συρία, πιθανές κυρώσεις για την Κύπρο

  • Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκη της Τουρκίας για τη Συρία, πιθανές κυρώσεις για την Κύπρο
    (Φωτ.: European Union / Dario Pignatelli)

Αν και η χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίστηκε από τη (σχεδόν) λύση του Γόρδιου Δεσμού του Brexit, ψηλά στην ατζέντα ήταν και η Τουρκία. Την ώρα που Μάικ Πενς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνούσαν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία έπειτα από εννέα ημέρες εχθροπραξιών, οι «28» καταδίκαζαν τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, «που προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο απειλεί ευθέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Επιπλέον τα κράτη-μέλη καλούν την Άγκυρα να τερματίσει την επιχείρηση, να αποσύρει τα στρατεύματα και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και παράλληλα επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστατευτικού ζητήματος, υποστηρίζοντας τις χώρες που διαχειρίζονται τις μεγαλύτερες ροές.

Σε ό,τι αφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών για περιοριστικά μέτρα, και ως εκ τούτου η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένες πιθανές κυρώσεις.

Δεν τα βρήκαν για Τίρανα και Σκόπια
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφώνησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων και των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία ήταν εκείνη που αντιτάχθηκε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν και έγινε απόπειρα για συμβιβασμούς, το Παρίσι δεν έκανε πίσω ως προς το ζήτημα των δύο βαλκανικών χωρών.