18 Οκτώβριος 2019, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 16:34

Η έκθεση «Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος από το μέλλον» στο Μουσείο Κοτσανά

  • Η έκθεση «Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος από το μέλλον» στο Μουσείο Κοτσανά
    Το πηνίο του Νίκολα Τέσλα

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος από το μέλλον». Tο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα, υποψήφιο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2019, παρουσιάζει έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 την ξεχωριστή αυτή έκθεση που προέρχεται από το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, επιχειρώντας να αναδείξει όλα τα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας μιας τόσο σημαντικής προσωπικότητας της Ιστορίας.

Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ευστράτιος Θεοδοσίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Ιβόνα Γέφτιτς, διευθύντρια του Μουσείου «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, Κώστας Κοτσανάς, δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι των επιστημών, της τεχνολογίας, της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση.


Από αριστερά: Ξ. Μουσάς, Ευσ. Θεοδοσίου, Φ. Εμίνοβιτς, Κ. Κοτσανάς, Ιβ. Γέφτιτς Ντ. Σπασόγιεβιτς

Η έκθεση «Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος από το μέλλον» περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων: από μοντέλα σε κλίμακα –όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης–, μέχρι λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του –όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα–, αλλά και οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.


Το αυγό του Κολόμβου