1 Απρίλιος 2014, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:24

Παραχωρήθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας στην Εύξεινο Λέσχη

  • Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά στέγη για την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης από τον Δήμο

Με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού θα γραφτεί η 31η Μαρτίου 2014 καθώς μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας το παραδοσιακό κτιρίου «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» θα παραχωρηθεί εσαεί στη Εύξεινο λέσχη Νάουσας για την φύλαξη και έκθεση των ιστορικών βιβλίων της Αργυρούπολης.

Ο θησαυρός αυτός του Ελληνισμού θα «μετακομίσει» σταδιακά στην πρώην δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας των ιστορικών αυτών τεκμηρίων. Στο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Φανιάδης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το ανεκτίμητο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου θα έπρεπε να στεγαστεί στο κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» κάνοντας λόγο για την ολοκλήρωση του ονείρου των προγόνων μας.

vivliothiki2Αν και η αρχική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η παραχώρηση του πάνω ορόφου του κτιρίου για διάστημα 30 ετών, μετά από την σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων η παραχώρηση για γίνει εσαεί, με μόνη προϋπόθεση θα παραμείνει το αρχείο της βιβλιοθήκης για πάντα στη Νάουσα.

Στην διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι προτάσεις για συστέγαση των δυο βιβλιοθηκών στο νέο κτίριο της «Βέτλανς» που θα εγκαινιαστεί σύντομα, με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης να δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό καθώς οι συνθήκες και η ασφάλεια που πρέπει να επικρατούν στις δυο βιβλιοθήκες είναι διαφορετικές.

Πηγή: inaoussa.gr