17 Οκτώβριος 2019, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 17:40

Μελβούρνη: Το ελληνικό προξενείο τίμησε τον μοναδικό Αυστραλό επιζώντα από τη Μάχη της Κρήτης

  • Μελβούρνη: Το ελληνικό προξενείο τίμησε τον μοναδικό Αυστραλό επιζώντα από τη Μάχη της Κρήτης
    Από τη λιτή τελετή προς τιμήν του Νόρμαν Μάντοκ (φωτ.: Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης / Twitter)

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη τίμησε τον μοναδικό επιζώντα βετεράνο των ANZAC από τη Μάχη της Κρήτης, σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα. Ο 96χρονος Νόρμαν Μάντοκ, ο οποίος υπηρέτησε σε αυστραλέζικο τάγμα Πεζικού που πολέμησε στο ελληνικό νησί, ήταν επίσης για μια εποχή και αιχμάλωτος πολέμου στην Κρήτη.

Στην τελετή παραδόθηκαν στον Μάντοκ μετάλλια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σε αντικατάσταση των αρχικών μεταλλίων που είχε λάβει, και τα οποία κλάπηκαν από το σπίτι του.

Ο 96χρονος βετεράνος στρατολογήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας το 1940. Πολέμησε με το 2/7 τάγμα Πεζικού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Η μονάδα του αποτελούσε κομμάτι της εμπροσθοφυλακής, η οποία πολέμησε σε πολλές μάχες για να καθυστερήσει τη γερμανική προέλαση και να επιτρέψει στα συμμαχικά στρατεύματα να φθάσουν στο σημείο αποχώρησης από το νησί, που είχε οριστεί στα Σφακιά.

Η πλειονότητα των μελών του 2/7 τάγματος συνελήφθησαν από τους Ναζί, ανάμεσά τους και ο διοικητής Θίο Γουόκερ. Πιστεύεται ότι ο Γουόκερ βγήκε από ένα σκάφος των συμμάχων όταν συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι από τους άντρες του δεν θα κατάφερναν να φύγουν έγκαιρα από την Κρήτη και θα έμειναν πίσω. Έτσι, και ο Μάντοκ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συνελήφθησαν και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια του πολέμου σε στρατόπεδα αιχμαλώτων.

  • Πηγή: greekreporter.com.