18 Οκτώβριος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2019, 08:11

Σεληνιαζόμαστε με την πανσέληνο;

  • Σεληνιαζόμαστε με την πανσέληνο;
    (Φωτ.: pixabay.com)

«Πότε είναι ανάδρομη η σελήνη και πώς αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά των αγαπημένων μας; Όταν η σελήνη είναι στον Κριό, θα πάρουμε... λεφτά; Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο; “Σεληνιάζονται” οι άνθρωποι τις ημέρες πανσελήνου; Έχετε τέτοιου είδους ανησυχίες; Λυπούμεθα, δεν μπορούμε να τις απαντήσουμε.

»Εδώ που τα λέμε, όποιος σας απαντήσει, ψέματα θα σας πει».

Αυτά αναγράφονται στην πρόσκληση του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) για το σεμινάριο με θέμα τη Σελήνη που διοργανώνουν στα γραφεία τους, στην οδό Αλεξανδρείας 113 στη Θεσσαλονίκη, το προσεχές Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, με ομιλητή τον Αντώνη Ίτσιο, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε εκλαϊκευμένες απορίες σχετικά με το φεγγάρι και τους... μύθους του, όπως και στο γιατί επιμένει να μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά του.

«Ξέρουμε ότι η Γη μας κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά σε περίπου 365,25 μέρες. Γνωρίζουμε όμως πως μια παρόμοια κίνηση κάνει και η Σελήνη γύρω από τη Γη, σε 27,32 μέρες. Για να βρεθούν όμως Γη-Σελήνη-Ήλιος στην ίδια διάταξη απαιτούνται 29,53 μέρες, περίπου ένας μήνας δηλαδή, όση είναι και η χρονική διάρκεια από μία φάση της Σελήνης μέχρι την επόμενη όμοιά της. Μέσα στις 29,5 μέρες που κάνει η Σελήνη, για να γυρίσει γύρω από τη Γη, συμπληρώνει και μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της και είναι η αιτία που οι κάτοικοι του πλανήτη μας δεν μπορούν να χαίρονται και την “άλλη όψη” του φεγγαριού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ίτσιος, προσθέτοντας ότι αναφερόμαστε «στην “άλλη” όψη και όχι στη “σκοτεινή” πλευρά, γιατί δεν υπάρχει μόνιμα σκοτεινή πλευρά».

«Ο Ήλιος», διευκρινίζει, «στη διάρκεια του σεληνιακού μήνα φωτίζει διαδοχικά όλη την επιφάνεια της περιστρεφόμενης γύρω από τον άξονά της Σελήνης, και κατά συνέπεια ανά πάσα στιγμή αυτή είναι φωτισμένη κατά το ήμισυ, άσχετα αν εμείς δεν βλέπουμε κάποιο μέρος του ημισφαιρίου που δέχεται το ηλιακό φως». Ως ερασιτέχνης αστρονόμος ο ίδιος, και με στόχο, μέσω του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, «να διαδοθεί αστρονομία και να ανοίξουν οι “ορέξεις” για την επιστήμη αυτή», ξεκαθαρίζει ότι «χρονικό διάστημα με ανάδρομη Σελήνη, σε σχέση με το μακρινό αστρικό υπόβαθρο, δεν υπάρχει».

Σεμινάρια από τον ΟΦΑ
«Υπάρχουν πολλές δοξασίες και παρανοήσεις που κάνουν λόγο για... έξαρση τρέλας τις ημέρες πανσελήνου (σεληνιασμός), περισσότερα ατυχήματα και καταστροφές, αυξημένη γονιμότητα στην πανσέληνο ή ότι είναι κακός οιωνός οι εκλείψεις ήλιου ή σελήνης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε κάποιες γλώσσες η Δευτέρα έχει ονομασία που συνδέεται με τη Σελήνη, όπως Monday (Moon Day) στα αγγλικά, Lundi (από το λατινικό Luna) στα γαλλικά, ή Montag στα γερμανικά» τονίζει ο Αντ. Ίτσιος.

Για τα σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΦΑ υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές). Η παρακολούθηση είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου. Τα σεμινάρια γίνονται από μέλη του ΟΦΑ, πάντα αφιλοκερδώς, με σκοπό να μοιραστούν τη γνώση που έχουν αποκτήσει με όσους ενδιαφέρονται και να μεταδώσουν την αγάπη τους για την επιστήμη της Αστρονομίας σε όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατόν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.