17 Οκτώβριος 2019, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 15:12

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit – Ο λόγος στη Βουλή

  • Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit – Ο λόγος στη Βουλή
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ρυθμίσεις σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες ημέρες πριν από την οριστική ημερομηνία αποχώρησης και στο παρά ένα της Συνόδου Κορυφής.

Ο διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του, αλλά ταυτοχρόνως θα είναι σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Συνεπώς, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες εφόσον δεν θα διατεθούν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με το ΦΠΑ, «το σχέδιο προβλέπει διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, με παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά», όπως δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ. Ακόμα, τόνισε ότι τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας η Βόρεια Ιρλανδία θα αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνουν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Μπαρνιέ: Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των «28» θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των «28».

Ο λόγος στη Βουλή των Κοινοτήτων
Πλέον το επόμενο βήμα θα γίνει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα πρέπει να πειστεί από τον Μπόρις Τζόνσον. Η συνεδρίαση –που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί το Σάββατο– αναμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας φέρεται να εμμένει στην απόφασή του να μην δώσει το πράσινο φως. Τη συμφωνία απορρίπτει και το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP).

Η πρώτη αντίδραση των Εργατικών είναι ότι πρόκειται για μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη πλευρά ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», καθώς αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρονται τα τελευταία τρία χρόνια.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Guardian.