17 Οκτώβριος 2019, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 13:25

Σε νέα συμφωνία για το Brexit κατέληξαν ΕΕ-Βρετανία

  • Σε νέα συμφωνία για το Brexit κατέληξαν ΕΕ-Βρετανία
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Λευκός καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο προτού οι «28» ξεκινήσουν να συνεδριάζουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία.

Γιούνκερ: Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει μια «σπουδαία συμφωνία» που δίνει και πάλι τον έλεγχο στη Βρετανία.

Πλέον το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει από τη Σύνοδο Κορυφής (ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικυρώσουν τη συμφωνία), αν και όλα θα κριθούν στο βρετανικό Κοινοβούλιο που επίσης θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως. Η συνεδρίαση –που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί το Σάββατο– αναμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας φέρεται να εμμένει στην απόφασή του να μην υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας.

Η πρώτη αντίδραση των Εργατικών είναι ότι πρόκειται για μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες η στερλίνα έκανε άλμα άνω του 1% και οι βρετανικές μετοχές ξεκίνησαν ράλι ανόδου. Στις 12:45 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.