17 Οκτώβριος 2019, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 13:15

Δικάζεται πρώην δεσμοφύλακας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

  • Μήνυμα υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
    (Φωτ.: pixabay.com)

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες δίκες πρώην φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί: ένας πρώην SS του πολωνικού στρατοπέδου Στούτχοφ παρουσιάζεται σήμερα στο Αμβούργο ενώπιον δικαστηρίου. Οι συνεδριάσεις, που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, θα περιοριστούν σε δύο ανά εβδομάδα και θα διαρκούν το πολύ δύο ώρες η καθεμία εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του 93χρονου κατηγορούμενου Μπρούνο Ντέι.

Ο Ντέι κατηγορείται από την εισαγγελία του Αμβούργου για συνέργεια σε φόνους όταν ήταν φύλακας «μεταξύ Αυγούστου 1944 και Απριλίου 1945» στο στρατόπεδο Στούτχοφ της βόρειας Πολωνίας, 40 χιλιόμετρα από το Γκντανσκ.

Περίπου 65.000 άνθρωποι πέθαναν σε αυτό, κυρίως Εβραίες από τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Το στρατόπεδο είχε ενταχθεί στο σύστημα εξόντωσης των Εβραίων τον Ιούνιο του 1944. Η συνέργεια του Ντέι, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών, έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την εισαγγελία, στο φόνο 5.230 κρατούμενων.

Καθήκον του κατηγορουμένου ήταν «να εμποδίζει τη διαφυγή, την εξέγερση ή την απελευθέρωση των κρατουμένων» στο στρατόπεδο που επρόκειτο να θανατωθούν με αέριο Zyklon B ή στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Ντέι «ήταν ένα γρανάζι της φονικής μηχανής που γνώριζε απολύτως το στόχο», τονίζει η εισαγγελία. Στόχος της δίκης είναι να καθοριστεί αν «υποστήριζε εν γνώσει του τους βάρβαρους φόνους των κρατουμένων».

Επιζώντες έχουν περιγράψει τους φόνους στο στρατόπεδο αυτό μέσω θανατηφόρων αερίων, στο εκτελεστικό απόσπασμα ή ακόμη μέσω στέρησης τροφής, υπερβολικής εργασίας ή έκθεσης σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, όμως είχε διαβεβαιώσει τους εισαγγελείς ότι δεν μπορούσε να φύγει γιατί φοβόταν ότι θα σκότωναν και τον ίδιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.