17 Οκτώβριος 2019, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 12:04

Ασκήσεις ισορροπίας ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συρία

  • Ασκήσεις ισορροπίας ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συρία
    (Φωτ.: US Army / Andrew Goedl)

Την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αντικρούσει τις επιθέσεις που δέχεται εντός και εκτός συνόρων για την απόφασή της να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την τουρκική επίθεση, σε επιχειρησιακό επίπεδο οι ΗΠΑ και η Τουρκία κάνουν… ασκήσεις ισορροπίας, όπως τονίζει το Reuters.

Η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών δημιούργησαν ένταση.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις. Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού πάνω από τη συνοριακή πόλη Κομπάνι, μιας και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία βρίσκονταν κοντά σε αμερικανική βάση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευθεί ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στο Κομπάνι – «είπαμε ότι θα πραγματοποιήσουμε μια επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης, δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό», ανέφερε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Άγκυρα για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν μετέβη χθες στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση του Μάικ Πενς και του Μάικ Πομπέο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο πλαίσιο διασκέδασης των εντυπώσεων και κατευνασμού της κοινής γνώμης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε χθες ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος που μίλησε στο Reuters είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε λιγότερους από 100 τζιχαντιστές κρατούμενους που δραπέτευσαν μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων, αριθμός που φέρεται να επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Σε ό,τι αφορά στους εκτοπισμένους, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους υπολογίζει σε πάνω 300.000.