17 Οκτώβριος 2019, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 10:37

Το πιο γρήγορο μυρμήγκι στον κόσμο ζει στη Σαχάρα (βίντεο)

  • Το πιο γρήγορο μυρμήγκι στον κόσμο ζει στη Σαχάρα (βίντεο)
    (Φωτ.: Harald Wolf)

Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ρεκόρ ταχύτητας μεταξύ των μυρμηγκιών κατέχει το Cataglyphis bombycina, το οποίο ζει στη βόρεια Σαχάρα και διασχίζει σχεδόν ένα μέτρο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, συγκεκριμένα 85,5 εκατοστά ή μια απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του, και μάλιστα όταν η θερμοκρασία της άμμου μπορεί να φθάνει τους 60° Κελσίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάραλντ Βολφ του Πανεπιστημίου της Ουλμ, που κινηματογράφησαν τα μυρμήγκια αυτά και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Journal of Experimental Biology, διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια κουνάνε τα πόδια τους (που έχουν μήκος 4,3 έως 6,8 χιλιοστά) με ταχύτητα έως 1.300 χιλιοστών (1,3 μέτρων) το δευτερόλεπτο.

Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας βγαίνουν από τις φωλιές τους στους αμμόλοφους, κάτω από τον καυτό ήλιο, συνήθως για να βρουν απομεινάρια από πτώματα ζώων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτει και η ταχύτητά τους, π.χ. στα 5,7 εκατοστά το δευτερόλεπτο μέσα σε ένα εργαστήριο με 10° Κελσίου.

Άλλο έντομο που κινείται πολύ γρήγορα είναι το αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης, που διανύει απόσταση 171 φορές μεγαλύτερη από το σώμα του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.