17 Οκτώβριος 2019, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 10:26

Brexit, Τουρκία και Προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

  • Brexit, Τουρκία και Προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)

Με βασικό ερώτημα το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν τελικά να δώσουν λύσεις στα ακανθώδη ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και απομένουν μόλις λίγες ημέρες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, εντούτοις δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί μιας και, ακόμα και στην περίπτωση που διαμορφωθεί ένα νομικό κείμενο μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι και η Τουρκία, η οποία θα απασχολήσει τους «28» σε τρία επίπεδα: στις ενέργειες της σε Κύπρο και Συρία και στο Προσφυγικό. Εκτός απροόπτου αναμένεται να επικυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για μέτρα κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη η καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η Σύνοδος Κορυφής θα συζητήσει την αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά αλλά και το ζήτημα της χρηματοδότησης στην Τουρκία μέσω του Ταμείου για τους Πρόσφυγες.

Στο πεδίο της οικονομίας οι συνομιλίες αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εστιάσει στο Προσφυγικό και θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη» τη στάση ορισμένων χωρών.

Επίσης, θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμφωνίας σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ως προς τα ασυνόδευτα παιδιά, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 4.000. Θα αναφερθεί και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, κάτι που είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που το δικαιούνται.