16 Οκτώβριος 2019, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2019, 16:33

Σάμος: 12 συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ

  • Σάμος: 12 συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ
    Αποκαΐδια μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών της Σάμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Σε 12 συλλήψεις αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικίας 15 έως 34 ετών προχώρησε η Αστυνομία για τα πρόσφατα περιστατικά στην πόλη της Σάμου και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

  • Επτά άτομα που κατηγορούνται κατά περίπτωση για συμπλοκή και συμμετοχή στα επεισόδια εντός του ΚΥΤ Σάμου, ενώ δύο από αυτούς κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων.
  • Τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια εντός του ΚΥΤ Σάμου.
  • Ένα άτομο που κατηγορείται για εμπρησμό.

Επίσης, έχει ταυτοποιηθεί ένας αλλοδαπός ηλικίας 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου και ένας ακόμη αλλοδαπός ηλικίας 19 ετών για εμπρησμό. Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης (15/10), συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου παρουσία του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη. Ο Π. Γεωργιάδης παρουσίασε σχέδιο τεσσάρων παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη Σάμο:

  1. Η αποσυμφόρηση των νησιών μόλις ανοίξουν δομές στην ενδοχώρα.
  2. Η ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ.
  3. Η παραχώρηση του γηπέδου του υπάρχοντος ΚΥΤ στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
  4. Η κατάθεση τις επόμενες μέρες νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ζητά εντός 48 ωρών άμεσο και μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από το νησί της Σάμου με άρση του γεωγραφικού περιορισμού λόγω της έκτακτης κατάστασης και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Επίσης, ζητά άμεση υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας των κατοίκων με ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών.

Στην περίπτωση κατά την οποία η συντεταγμένη Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό δεν προβούν στον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών, ο Δήμος προειδοποιεί ότι θα κινητοποιήσει τους πολίτες «κλείνοντας» τις πόλεις και τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Σάμου.