17 Οκτώβριος 2019, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2019, 13:10

Τρίκαλα: Η παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου»

  • Τρίκαλα: Η παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου»
    (Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων)
  • Τρίκαλα: Η παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου»
    (Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων)

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στο Κέντρο Έρευνας «Μουσείο Τσιτσάνη», η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου, που συνδιοργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων, το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Πρώτα το λόγο πήρε η ταμίας του σωματείου Μαργαρίτα Τοπαλίδου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και διάβασε το βιογραφικό του συγγραφέα.

«Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην κάνω κάποια παρουσίαση φέτος, όμως αυτό το βιβλίο αποτέλεσε εξαίρεση. Αιτία είναι η συναισθηματική σχέση με την προσφυγιά, καθώς μεγάλωσα κοντά στην πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, φιλόλογος Κώστας Μιχαλάκης.

Το βιβλίο αναφέρεται στη Σμύρνη την τραγική περίοδο 1919-1922, βλέποντας τα γεγονότα μέσα από τη σχέση δύο μεγάλων προσωπικοτήτων εκείνης της εποχής: του ύπατου αρμοστή στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη και του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα της περιόδου αξιοποιώντας υλικό από δημοσιεύματα του Τύπου και από δημόσια έγγραφα, παραθέτοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα.

Εκδηλωσεις