16 Οκτώβριος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2019, 15:02

Ποιο στέλεχος της γρίπης αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα

  • Ποιο στέλεχος της γρίπης αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα
    (Φωτ.: pixabay.com / Myriams-Fotos)

«Είμαστε ήδη στην εμβολιαστική περίοδο, ήδη υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά (γρίπης), αλλά περιμένουμε να έχουμε την έναρξη περισσότερων, ώς συνήθως, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Είμαστε σήμερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», o Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ερωτηθείς για τα μέτρα που οφείλουν να λάβουν στο προσεχές διάστημα ομάδες του πληθυσμού της χώρας και τον χρονισμό τους. «Αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού –ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή– ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη–, σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, «άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας», θα πρέπει «στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά».

Τα άτομα αυτά δε, θα πρέπει να εμβολιαστούν «ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης», σημείωσε με έμφαση ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Δρ Αθανάσιος Τσακρής

Το στέλεχος που αναμένεται να επικρατήσει
«Υπάρχει διακύμανση κάθε χρόνο (σ.σ στον αριθμό των παθόντων) ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει, το πόσο άνοσος είναι ο πληθυσμός, τι αντισώματα έχει απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα στελέχη που επικρατούν κάθε χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα φέτος, περιμένουμε –κυρίως από τα δεδομένα που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο– μάλλον επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1», εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις περιόδους εμφάνισης της εποχικής γρίπης τα προηγούμενα έτη και τα στατιστικά στοιχεία που αναλύουν οι επιστήμονες για τα αποτελέσματά της ο Αθανάσιος Τσακρής σημειώνει πως τα τελικά δεδομένα έχουν μια επεξήγηση πολυπαραμετρική.

«Σίγουρα υπάρχει διακύμανση όπως κάθε χρόνο, άλλες φορές (σ.σ οι επιπτώσεις) είναι πιο έντονες, άλλες λιγότερο έντονες και αυτό έχει να κάνει με το στέλεχος ή τα στελέχη που επικρατούν αλλά και την κατάσταση ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό την χρονική περίοδο που έχουμε την εμφάνιση της γρίπης», τονισε.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε
Για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, ο Αθανάσιος Τσακρής σημειώνει πως σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η ζωή μας στο πλαίσιο της καθημερινότητας. «Η διατροφή όπως και η κατάσταση στρες, ο καλός ύπνος, η διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι παράγοντες που βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσολογικό σύστημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος», τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


(Φωτ.: pixabay.com / silviarita)

Σε ό,τι αφορά την προσβολή ενός ατόμου από άλλους αναπνευστικούς ιούς σημειώνει πως πρέπει κάποιος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να περιορίσει ή έστω βελτιστοποιήσει τη δραστηριότητά του. «Αν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει κανείς να παραμείνει σπίτι και να συμβουλευτεί τον ιατρό του αν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Πολύ σημαντικό, και αυτό θα το συναντήσουμε και αργότερα, καθώς θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και θα αρχίσει να ξεκινά η εποχική γρίπη, είναι να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, όπως και επίσης και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, τις ημέρες τουλάχιστον που υπάρχουν τα συμπτώματα, καλό είναι να παραμένουν σπίτι», εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας, που περιορίζουν την εξάπλωση όχι μόνο το ιού της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών το φθινόπωρο και τη χειμερινή περίοδο στην κοινότητα», υπερθεματίζει ο Αθανάσιος Τσακρής που δίνει έμφαση στο ό,τι τα συγκεκριμένα (σ.σ. επίσκεψη σε ιατρό και αποφύγει συγχρωτισμού σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα) «είναι δύο βασικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως και το να προσέχουμε τις εναλλαγές θερμοκρασίας, που παρατηρούμε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς οι θερμοκρασίες το φθινόπωρο πολλές φορές ευνοούν την εκδήλωση αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού ο ιός πολύ διεισδύει πιο εύκολα στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και προκαλεί τα συμπτώματα της λοίμωξης του αναπνευστικού».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Σωτήρης Κυριακίδης.