16 Οκτώβριος 2019, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2019, 12:03

Καλοκαίρι στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες!

  • Καλοκαίρι στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες!
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κολύμπι τον Οκτώβριο, όπως τον Ιούνιο. Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες η επιφανειακή θερμοκρασία τους, κάτι που οφείλεται στην παρατεταμένη ηλιοφάνεια και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κατά το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νερά να είναι πιο ζεστά του αναμενομένου και να θυμίζουν Ιούνιο ιδιαίτερα στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου, όπου η απόκλιση της θερμοκρασίας τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές φθάνει τους 2°C.

Από την άλλη, υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίθεση σε σχέση με το κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν (άτυπο μελτέμι), στα κεντρικά κυρίως τμήματα του πελάγους, συγκρατούν εκεί την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας πολύ κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση της θερμοκρασίας των νερών κυμαίνεται στον ­­­± μισό βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις θερμοκρασίες για Οκτώβριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.