16 Οκτώβριος 2019, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2019, 11:13

Διαδικτυακά μαθήματα αγγείου από τη νεαρή Ειρήνη Σαχταρίδου

  • Διαδικτυακά μαθήματα αγγείου από τη νεαρή Ειρήνη Σαχταρίδου
    (Φωτ.: facebook / Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου)

Με οδηγό την αγάπη της για το αγγείο (τουλούμ’) και πάντα με σεβασμό στις αξίες της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής, η Ειρήνη Σαχταρίδου δημιουργεί κάτι πρωτοποριακό προκειμένου να μπορέσει να μεταδώσει τις γνώσεις της και σε άλλους νέους και νέες που έχουν το ίδιο πάθος με εκείνην.

Οι λάτρεις του οργάνου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο αγγείο παρακολουθώντας μαθήματα είτε στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης είτε διαδικτυακά μέσω του e-aggeion.

Η νεαρή Ειρήνη μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε ένα παραδοσιακό ποντιακό περιβάλλον στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης από Πόντιους γονείς με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας. Συναναστράφηκε με ανθρώπους που είχαν την παράδοση και τη μουσική του Πόντου στο DNA τους, και της μετέδωσαν αυτό το μεράκι. Η αγάπη της για το αγγείο μεγάλωνε όσο το γνώριζε καλύτερα, μέρα με τη μέρα. «Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο δίσκος Σεβταλοδαρμένον με τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη. Γυρίσαμε όλο τον κόσμο και συναντούσα πολλούς ανθρώπους που μου ζητούσαν να τους μυήσω στο αγγείο. Καθημερινά λάμβανα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον ίδιο λόγο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του e-aggeio» ανέφερε στο pontos-news.gr η Ειρήνη Σαχταρίδου.

«Η εκμάθηση του αγγείου δεν θα είναι απλώς ένα μάθημα, ούτε και είναι το πιο εύκολο όργανο του κόσμου. Είναι όμως πολύ ιδιαίτερο, πολύ ξεχωριστό. Το e-aggeion θα είναι λοιπόν πολύ περισσότερα, με μουσικές εκπλήξεις και πρωτοποριακή, ευχάριστη μέθοδο, με έντονο το στοιχείο της βιωματικής σχέσης και της συμμετοχής ανθρώπων που γι' αυτούς η ποντιακή παράδοση είναι στάση ζωής» καταλήγει η καλλιτέχνις.

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου ξεκινάνε τα μαθήματα αγγείου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (Φιλίππου Β΄ 30, Κοζάνη) αλλά και διαδικτυακά για όσους που επιθυμούν μαθήματα εξ αποστάσεως.

  • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail e.aggeion@gmail.com, ή με μήνυμα στη σελίδα του facebook Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου/Eirini Sachtaridou.