15 Οκτώβριος 2019, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2019, 15:30

Νιγηρία: Εντοπίστηκε νέο κορανικό σχολείο - κολαστήριο

  • Νιγηρία: Εντοπίστηκε νέο κορανικό σχολείο - κολαστήριο
    Φωτογραφία από την εκκένωση του πρώτου σχολείου, στην Καντούνα (φωτ. EPA / Nigeria Police)

Η αστυνομία εντόπισε στην πολιτεία Κατσίνα στη βόρεια Νιγηρία, σε ένα ακόμη κορανικό σχολείο, ένα «σπίτι του τρόμου» στο οποίο σχεδόν 70 άνδρες κρατούσαν δεμένους με αλυσίδες, βασάνιζαν και κακοποιούσαν σεξουαλικά περισσότερους από 300 άνδρες και αγόρια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αστυνομία.

Η επιδρομή στην Κατσίνα πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα αφότου περίπου 300 άνδρες και αγόρια απελευθερώθηκαν από ένα άλλο ισλαμικό σχολείο στη γειτονική πολιτεία Καντούνα, όπου επίσης τους βασάνιζαν και τους κακοποιούσαν.

«Στη διάρκεια της έρευνας, 69 άνθρωποι ηλικίας 7 έως 40 ετών εντοπίστηκαν δεμένοι με αλυσίδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σανούσι Μπούμπα. «Άλλα θύματα είχαν υποστεί απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά. Ενημερωθήκαμε ότι οι κρατούμενοι εδώ είναι περισσότεροι από 300, και εξαιτίας της απάνθρωπης συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν, εξεγέρθηκαν. Κάποιοι από τους κρατούμενους δραπέτευσαν, ενώ περίπου 60 άλλοι παρέμειναν στο σημείο», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Μπούμπα, το σχολείο αυτό ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια από έναν μουσουλμάνο ιερωμένο 78 ετών, τον Μάλαμ Μπέλο Αμπντουλαχί Ούμαρ Αλμαζιράι, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη διεύθυνση στον γιο του. Στη βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, τα κορανικά σχολεία είναι πολλά εξαιτίας της φτώχειας και της απουσίας δημόσιων υπηρεσιών. Μια τοπική οργάνωση, η Muslim Rights Concern (MURIC), αναφέρει ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν σε αυτά.

Τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι, που είναι ο ίδιος μουσουλμάνος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να τα απαγορεύσει, αλλά όχι αμέσως. Μετά το περιστατικό στην Καντούνα ο Νιγηριανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους φυλάρχους να συνεργαστούν με τις Αρχές ώστε να αποκαλύψουν «παράνομες πρακτικές που ισοδυναμούν με κακοποίηση παιδιών».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.