14 Οκτώβριος 2019, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2019, 17:09

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ανθρωπιστή Τζορτζ Τρελόαρ, στο Περθ της Αυστραλίας

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ανθρωπιστή Τζορτζ Τρελόαρ, στο Περθ της Αυστραλίας
    (Φωτ.: kosmosnewspaper.com.au)

Άλλη μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στο έργο του ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, του Αυστραλού στρατιωτικού που έσωσε χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας, στην πόλη Περθ. Στη ζωή και το έργο του στρατιωτικού αναφέρθηκε ο γιος του, καθηγητής Ντέιβιντ Τρελόαρ, και παρουσίασε στο κοινό μοναδικές φωτογραφίες του πατέρα του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

«Πίστευε ειλικρινά ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει τους πρόσφυγες ήταν να τους δώσει τα μέσα να ξαναδημιουργήσουν οι ίδιοι τις ζωές τους. Όχι με βοηθήματα, αλλά με αγροτικά μηχανήματα, με εργαλεία αλιείας, με τη δημιουργία βιοτεχνιών [πλέξης χαλιών] και άλλων προϊόντων», ανέφερε ο καθηγητής. Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα ομιλία του για το βίο και το έργο του πατέρα του, ο Ντέιβιντ Τρελόαρ ανακοίνωσε ότι το 2022, για τα εκατό χρόνια από την σωτήρια αποστολή του συνταγματάρχη Τρελόαρ στη Μακεδονία και τη Θράκη, αντιπροσωπεία της οικογένειας θα παρευρεθεί στο Θρυλόριο Ροδόπης, στο χωριό το οποίο φέρει το όνομά του.

Αργότερα το λόγο πήρε ο ιστορικός Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος έκανε μια σύντομη μετάφραση στα ελληνικά της ομιλίας του Ντέιβιντ Τρελόαρ και ανακοίνωσε ότι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου για τον συνταγματάρχη Τζορτζ Τρελόαρ θα γίνει το 2020, στο Περθ.

Χαιρετισμούς απέστειλαν η αντιπρόσωπος του προξενείου της Ελλάδος στο Περθ Κατερίνα Βήχου καθώς και το μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας Κώστας Μπερμπάτης.

  • Με πληροφορίες από το kosmosnewspaper.com.au