14 Οκτώβριος 2019, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2019, 19:49

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ανέδειξε τη ζωή και το έργο του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου Φιλιππίδη

  • Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ανέδειξε τη ζωή και το έργο του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου Φιλιππίδη
    (Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Φιλιππίδη, τον τελευταίο μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Η ζωή και το έργο του παρουσιάστηκαν μέσω βίντεο με φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα από βιβλία και κειμήλια που επιμελήθηκε η ΕΠΜ.

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Γαλανίδη, ο οποίος με το χαιρετισμό του υποστήριξε την απόφαση του ΔΣ να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκδημία του Χρύσανθου Φιλιππίδη. Προλόγισε, τεκμηριώνοντας το έργο του μητροπολίτη, ο καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων και αντιπρόεδρος της ΕΠΜ, Αλέξιος Σαββίδης.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΔΠΘ), ο οποίος μίλησε για το θέμα «Ο αρχαίος Πόντος στην Εκκλησία Τραπεζούντος του Χρύσανθου Φιλιππίδη». Η Γιασμίνα Μωυσείδου (δρ Βυζαντινής Ιστορίας) αναφέρθηκε στο θέμα «Φιλόλογος, ιστορικός ή αρχαιολόγος; Οι μέσοι χρόνοι στην Εκκλησία Τραπεζούντος του Χρύσανθου Φιλιππίδη». Ο Θεοδόσης Κυριακίδης (δρ Νεότερης Ιστορίας, θεολόγος, ιστορικός) ανέλυσε το θέμα «Η Τραπεζούς πολιτικόν και πνευματικόν κέντρον του Πόντου – Η Εκκλησία Τραπεζούντος μετά την Άλωση».


(Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Μετά το ημίωρο διάλειμμα ο Χρήστος Μπαλόγλου (δρ Οικονομικής Ιστορίας) μίλησε για το θέμα «Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης ως αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1926-1938) και η συγγραφική και ερευνητική του δραστηριότητα». Τέλος ο Στυλιανός Λαμπάκης (διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών) ανέπτυξε το θέμα «Ο μητροπολίτης Χρύσανθος και η πρώτη εικοσαετία του περιοδικού Αρχείον Πόντου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Νότης Γιατζίδης ως εκπρόσωπος του δημάρχου, συγγενείς του Χρύσανθου Φιλιππίδη –οι οποίοι δώρισαν στην ΕΠΜ προσωπικά αντικείμενα του μητροπολίτη–, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων.

Εκδηλωσεις