14 Οκτώβριος 2019, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2019, 13:20

Ισπανία: Ποινές κάθειρξης στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

  • Ισπανία: Ποινές κάθειρξης στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
    (Φωτ.: EPA / Emilio Naranjo)

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις κάλπες στην Ισπανία, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι καταδικάζει σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 έτη εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για το ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2017. Άλλοι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή και καλούνται να πληρώσουν χρηματικά πρόστιμα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Και οι 12 πολιτικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες, σε μια δίκη στην οποία δεν ήταν κατηγορούμενος ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση μέσω Twitter ο Πουτζδεμόν έγραψε: «Είναι ώρα να αντιδράσουμε [...] Για το μέλλον των γιων και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία».

Πλέον το καίριο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το αυτονομιστικό κίνημα, εάν όντως οι διαμαρτυρίες θα είναι ειρηνικές και τι επίπτωση θα έχει η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην εικόνα της Ισπανίας. Η μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος δήλωσε: «Θα επανέλθουμε».