14 Οκτώβριος 2019, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2019, 09:44

Μέτρα κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

  • Σε κλοιό πιέσεων η Τουρκία: Η ΕΕ προειδοποιεί, η Άγκυρα σηκώνει τους τόνους
    (Φωτ.: EPA)

Το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» του τουρκικού στρατού μέσα στο έδαφος της Συρίας θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», την ώρα που οι Κούρδοι συμφώνησαν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Ήδη η Άγκυρα έχει εναντίον της τους συμμάχους της στη Δύση, που φοβούνται μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η Άνγκελα Μέρκελ που συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης. Παράλληλα, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία,  Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Μάλιστα, η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα εισηγείται την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για κυρώσεις ή εμπάργκο, παραπέμποντας το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Στη σημερινή ατζέντα (το παρών στη συνεδρίαση θα δώσει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν) βρίσκονται και οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν γεύμα εργασίας με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο.