13 Οκτώβριος 2019, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2019, 10:38

Οι Κούρδοι συμφώνησαν με τον Άσαντ – Στέλνει στρατό για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους

  • Οι Κούρδοι συμφώνησαν με τον Άσαντ – Στέλνει στρατό για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους
    Καπνός ανεβαίνει στον ουρανό μετά από βομβαρδισμό συριακών στόχων από τις τουρκικές δυνάμεις στο Ρας αλ-Έιν (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου! «Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να παρεμποδιστεί η συνέχισή της, πετύχαμε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Ήδη, τα συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα βόρεια μέτωπα της χώρας.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. «Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση. «Εξετάστηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Ο Ερντογάν για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
Τις πληροφορίες που θέλουν κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους να έχουν δραπετεύσει μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, διέψευσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για «παραπληροφόρηση» που έχει στόχο να προκαλέσει τη Δύση. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των κουρδικών Αρχών σύμφωνα με την οποία 785 ξένοι συνδεόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο όπου κρατούνταν.


Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ στα Ηλύσια Πεδία (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

«Μπορεί να προκληθεί μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση»
Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματιστεί αυτή η επίθεση. Πεποίθηση και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.