13 Οκτώβριος 2019, 20:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2019, 20:28

Αίγυπτος: Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας στο Ε’ Φόρουμ για την Ειρήνη στην Αγία Αικατερίνη

  • Αίγυπτος: Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας στο Ε’ Φόρουμ για την Ειρήνη στην Αγία Αικατερίνη
    Στιγμιότυπο από την παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας (φωτ.: Facebook / Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Φλώρινας)

Εντυπωσίασαν τα ελληνικά χρώματα στο Ε΄ Φόρουμ για την Ειρήνη Μέσω Θρησκειών που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Αικατερίνη του Σινά,  υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στο Φόρουμ, όπου Ελλάδα και Αίγυπτος ήταν οι τιμώμενες χώρες, συμμετείχε επίσημα προσκεκλημένο το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας.

Ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά Χάλιντ Φούντα υποδέχτηκε με θερμά λόγια το ελληνικό παραδοσιακό συγκρότημα της ακριτικής ελληνικής πόλης, τονίζοντας τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που η Ελλάδα είναι παρούσα στην εκδήλωση αυτή που σκοπό έχει να δείξει ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα φιλόξενη, με μεγάλο πολιτισμό και προπάντων μία χώρα με μεγάλη ασφάλεια.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας Χριστίνα Γκόλνα ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και την πρόσκληση στη μεγάλη αυτή διοργάνωση και μίλησε για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τις δύο περιοχές: την Φλώρινα και την Αγία Αικατερίνη. Όπως είπε, και οι δύο αποτελούν ορεινές περιοχές, με ανθρώπους φιλόξενους και οι οποίοι αγαπούν την παράδοση του τόπου τους. Μάλιστα, τού προσέφερε ένα αναμνηστικό με δύο περιστέρια, σύμβολα της ειρήνης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ειρήνη μέσω θρησκειών στο Σινά.

Στην εκδήλωση αυτή, όπου παραβρέθηκαν υπουργοί της αιγυπτιακής κυβέρνησης και πρέσβεις διαφόρων χωρών, οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τους μακεδονικούς χορούς με τις ντόπιες παραδοσιακές φορεσιές ενώ ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα στο άκουσμα του «Ζορμπά».

Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας έγινε θερμά δεκτό και από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, με την τελευταία χθεσινή μέρα της επίσκεψης να λαμβάνει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Σινά  Δαμιανού, και να του αφιερώνει στον περίβολο του ξενώνα της Ιεράς Μονάς έναν παραδοσιακό χορό για τον Άγιο Γεώργιο, που τραγούδησαν και χόρεψαν τα ίδια τα μέλη του, με τους 16 χορευτές, παρουσία και του Έλληνα πρέσβη Νικόλαου Γαριλίδη αλλά και άλλων πρέσβεων που εκείνη την ώρα αναχωρούσαν για το αεροδρόμιο της Αγίας Αικατερίνης, σημαίνοντας και τη λήξη των εργασιών και όλων των εκδηλώσεων του Ε΄ Φόρουμ για την Ειρήνη Μέσω Θρησκειών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.