23 Οκτώβριος 2019, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2019, 18:35

Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα έρχεται να ταράξει συνειδήσεις – 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα έρχεται να ταράξει συνειδήσεις – 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Αδιαμφισβήτητα το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που έγινε φέτος στο «PAOK Sports Arena», στη Θεσσαλονίκη, ήταν εντυπωσιακό. Πολλοί ήταν αυτοί που το χαρακτήρισαν «μεγαλειώδες». Εξάλλου ήταν επιφορτισμένο να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να συνδέσει με έναν ιδιαίτερο τόπο άλλες πέντε γενοκτονίες: την αρμενική, την ασσυριακή, την εβραϊκή, της Ρουάντας και των Γεζίντι. Το αποτέλεσμα, που σκηνοθετικά έφερε την υπογραφή του Παύλου Κουρτίδη, ήταν εξαιρετικό και γεμάτο συναίσθημα - φόρο τιμής σε όλους όσοι χάθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στον Πόντο.

Από το Φεστιβάλ όμως προέκυψε και μια σπουδαία είδηση, αυτή της διοργάνωσης ενός διεθνούς συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας, στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Η έναρξη θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ οι ομιλίες θα γίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, ιστορικοί, γενοκτονολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές, είναι να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος.


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

«Θα είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που λαμβάνει χώρα το έτος 2019 παγκοσμίως για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε αυτό θα μιλήσουν 22 επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές, οι οποίοι είναι από Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ, Τουρκία και Συρία. Θα προσεγγίσουν σε θεματικές το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σε διάφορες πτυχές του – δεν περιοριζόμαστε μόνο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Θα ανακοινωθούν και πολύ σημαντικές συνεργασίες, όσο πλησιάζει ο καιρός για το συνέδριο και ωριμάζουν οι επαφές που έχουμε. Είναι, όπως προείπα, το μεγαλύτερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί παγκοσμίως το έτος 2019 για το συγκεκριμένο ζήτημα, και επιδιώκουμε να το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο με τις ενέργειες τις οποίες δρομολογούμε τις τελευταίες μέρες», δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης.

«Το θέμα του συνεδρίου αφορά αποκλειστικά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα εγκλήματα γενοκτονιών συνολικά. Στο συνέδριο θα υπάρχουν τρεις θεματικές ενότητες», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Το συνέδριο θα έχει τρεις πτυχές
Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΕ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Αλέξανδρος Εφραιμίδης εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο τριήμερο για τη διεξαγωγή του, είπε πως δεν πρόκειται για σύμπτωση. «Το συνέδριο γίνεται σκόπιμα πριν από την 9η Δεκεμβρίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών. Και επιλέχθηκε να γίνει τότε ώστε να απασχολήσει ακόμα περισσότερο τον διεθνή επιστημονικό χώρο. Ακόμη, αυτός θα είναι ένας καλός επίλογος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, λίγο πριν από την εκπνοή του 2019», είπε.

Όσον αφορά το γενικό πλαίσιο του συνεδρίου και την ταυτότητα των ομιλητών, ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης δήλωσε στο pontos-news.gr: «Το συγκεκριμένο συνέδριο δεν είναι καθαρά ένα συνέδριο επιστημονικού χαρακτήρα. Δεν είναι ένα αμιγώς επιστημονικό συνέδριο. Προσπαθούμε να καλύψουμε το ζήτημα της Γενοκτονίας πολύπλευρα. Να το δούμε σφαιρικά από όλες τις πτυχές του. Φυσικά θα το καλύψουμε και από την επιστημονική πλευρά του, γι' αυτό θα είναι καλεσμένοι γενοκτονολόγοι διεθνούς φήμης όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από την Αμερική και από το Ισραήλ, θα είναι επίσης διευθυντές μουσείων γενοκτονίας και όλοι αυτοί θα καλύψουν το επιστημονικό κομμάτι. Ακόμη, θα είναι κοινωνιολόγοι, θα είναι ακτιβιστές.

»Το συνέδριο θα έχει τρεις πτυχές. Η μία πτυχή θα εξετάσει την ελληνική περίπτωση της Γενοκτονίας, όχι μόνο του Πόντου αλλά και της Μικράς Ασίας. Η δεύτερη θα αφορά τις άλλες γενοκτονίες που έχουν γίνει τον προηγούμενο αιώνα. Όχι μόνο των Αρμενίων και των Ασσυρίων, όπως γίνεται συνήθως, αλλά θα υπάρχουν καλεσμένοι που θα αναπτύξουν το ζήτημα και για άλλες γενοκτονίες, μεταξύ των οποίων και της Αφρικής. Και το τρίτο σκέλος θα είναι η αντιμετώπιση των γενοκτονικών προθέσεων στο σήμερα. Ποιοι είναι οι τρόποι και οι μηχανισμοί που υπάρχουν, αλλά και που θα έπρεπε να υπάρχουν, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Αυτές θα είναι οι τρεις πτυχές, τα τρία σκέλη του συνεδρίου. Γι' αυτό, όπως είπα, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν γενοκτονολόγοι, επιστήμονες, ιστορικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι. Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν με όλους. Περιμένουμε και κάποιες απαντήσεις ακόμη, και λογικά θα έχουμε και κάποιες προσθήκες ακόμη.


Ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης

»Από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας, προμηνύεται –και αυτό το λέμε με απόλυτη γνώση και ευθύνη των λεγομένων μας– ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει ποτέ για την ελληνική περίπτωση και γενικότερα για το έγκλημα της γενοκτονίας στην Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, όσο υπάρχει ο οργανωμένος ποντιακός χώρος. Ακόμα και από επιστημονικούς φορείς κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει».

Ποιος ο στόχος
Το σκεπτικό είναι, μεταξύ όλων των άλλων, «να λειτουργήσει όλο αυτό και σαν μια προώθηση του αιτήματός μας για την αναγνώριση της ελληνικής Γενοκτονίας. Θέλουμε να γίνει κάτι καλό σε όλα τα επίπεδα. Γι' αυτό θέλαμε και θέλουμε να φέρουμε μεγάλες προσωπικότητες του τομέα της γενοκτονίας στο συνέδριο, διεθνούς φήμης, ασχέτως αν έχουν ασχοληθεί ή όχι με την περίπτωσή μας. Θέλουμε να κάνουμε ένα τριήμερο [συνέδριο] όπου θα αναπτύξουμε το επίπεδο της γνωριμίας, το επίπεδο της συζήτησης, να γνωρίσουμε κι εμείς άλλα φαινόμενα γενοκτονίας, άλλες περιπτώσεις γενοκτονίας που έχουν συμβεί, και ουσιαστικά να θέσουμε και το δικό μας ζήτημα σε ένα διεθνούς φήμης και κύρους συνέδριο. Όταν θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα δώσουν το παρών, θα καταλάβετε ότι είναι η ελίτ. Είναι πάνω από 20 ομιλητές και είναι όλοι ένας κι ένας. Τα βιογραφικά τους... τρομάζουν, αν δούμε τι έχουν κάνει για το ζήτημα αυτό» τόνισε ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Χρήστος Μουτσάκης