12 Οκτώβριος 2019, 22:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2019, 21:54

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις καλούν την Ουάσινγκτον να «αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες»

  • Συρία: Συμφωνία των Κούρδων με αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία
    (Φωτ.: αρχείου: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κάλεσαν σήμερα την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους, αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης. «Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας, μας είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας...Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσινγκτον και Άγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις έπεσαν χθες το βράδυ κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. «Στρατεύματα των ΗΠΑ, στα περίχωρα του Κομπάνι, δέχθηκαν πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις, περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα), την 11η Οκτωβρίου» δήλωσε ο αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού Brook DeWalt, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Η έκρηξη συνέβη λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη "ζώνη ασφαλείας" και σε περιοχή γνωστή από τους Τούρκους για την ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / CNN.