12 Οκτώβριος 2019, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2019, 18:04

Ναυτική άσκηση Γαλλίας-Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ναυτική άσκηση Γαλλίας-Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. αρχείου: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς)

Σε εξέλιξη βρίσκεται γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ), όπως έκανε γνωστό σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου. Η άσκηση διεξάγεται «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Twitter και συμπληρώνει ότι «η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο Σ. Αγγελίδης.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης». «Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI.

  • Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ.