11 Οκτώβριος 2019, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2019, 22:20

Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία παρά τις απειλές

  • Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία παρά τις απειλές
    Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία πηγαίνουν στη βόρεια Συρία για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Βήμα πίσω δεν κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων για κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Ήδη οι ΗΠΑ διά του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τόνισαν πως μπορούν «να εξουδετερώσουν» την τουρκική οικονομία «εάν καταστεί αναγκαίο». Παρόλα αυτά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη για τα οφέλη της εισβολής στο συριακό έδαφος.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεχόμαστε τώρα απειλές από αριστερά και δεξιά, μας λένε "Σταματήστε". (…) Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στοχεύει στο να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της βόρειας Συρίας, των Αράβων, των Κούρδων, των Γεζίντι, των Χαλδαίων κι όχι να διαμελίσει τη Συρία.

Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε άδεια για να καταρτιστεί σχέδιο επιβολής «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Κούρδισσες που πολεμούν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις συγκεντρώνονται στο αλ-Έιν, στη βόρεια Συρία (φωτ.: EPA / STRINGER)

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σφόδρα» στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, ωστόσο, δεν θα βάλει τους Αμερικανούς στρατιώτες στη μέση μιας «μακρόχρονης σύρραξης» μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων. «Για να είμαστε σαφείς, δεν εγκαταλείπουμε τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις μας» επισήμανε ο Έσπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν με τους Κούρδους σε περιοχές της Συρίας.

Η Τουρκία έχει φέρει τις ΗΠΑ σε μια «δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Μαρκ Έσπερ ανέφερε, επίσης, πως προειδοποίησε τους Τούρκους εταίρους του για τη «ζημιά που η κατάσταση αυτή προκαλεί στις διμερείς σχέσεις μας». Όπως υπογράμμισε, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να τερματίσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα θα κάνει πίσω, επικαλούμενος κυρίως την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες μαζί του.

«Δεν διακρίνω καμία υποχώρηση…» σημείωσε ο Έσπερ αναφερόμενος στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «προέτρεψαν (την Τουρκία) να τερματίσει την εισβολή».Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Τουρκία να βάλει τέλος στη στρατιωτική επιχείρησή της.

Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στα βορειοανατολικά της πολύπαθης χώρας και σύμφωνα με τον ΟΗΕ διαμένουν σε καταφύγια και σχολεία. «Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».