15 Οκτώβριος 2019, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2019, 18:47

Ταξιδεύοντας στο Ιράν (φωτο)

  • Ταξιδεύοντας στο Ιράν (φωτο)
    (Φωτ.: Δήμητρα Στασινοπούλου)

Μια χώρα που σχετίζεται με την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ανατολή, αλλά σήμερα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλου μέρους της Δύσης. Η Γη των Αρίων, όπως ονομάζεται, είναι συναρπαστική, χάρη στις πολυάριθμες ιστορικές και καλλιτεχνικές μαρτυρίες της.

Οι δυναστείες των Αχαιμενίδων, των Σασσανιδών, ο Σάχης και ο Χομεϊνί, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ταμερλάνος, ο Ζωροαστρισμός και το Ισλάμ, οι ποιητές, οι φιλόσοφοι, οι επιστήμονες, οι αρχιτέκτονες και οι καλλιτέχνες, τα βουνά, οι έρημοι, οι οάσεις, οι παραμυθένιες πόλεις κυριολεκτικά για ιστορίες από Χίλιες και Μία Νύχτες, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα εκπληκτικά τζαμιά, οι παραδείσιοι κήποι και τα ανατολίτικα σκεπαστά παζάρια με τις σπάνιες μυρωδιές μπαχαρικών, αποτελούν κομμάτια της ιστορίας ενός κράτους με πανάρχαιο πολιτισμό.

Είκοσι τρεις αιώνες μετά το πέρασμα του Αλέξανδρου, η γεωγραφική καρδιά της περσικής αυτοκρατορίας εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανή την παράδοση ενός πανάρχαιου πολιτισμού, ο οποίος έχει να επιδείξει θαυμαστές πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες από όλο το φάσμα της ιστορικής διαδρομής του.

Για όσους αψηφούν τις προκαταλήψεις και την αρνητική εικόνα της χώρας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, το Ιράν κρύβει εξαιρετικές ομορφιές και πλούτο.

Διαθέτει μια βαθιά, πηγαία κουλτούρα φιλοξενίας που πηγάζει αυτονόητα, διακριτικά και χωρίς καμιά έπαρση. Πέρα από τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί, η πραγματική εικόνα του Ιράν και των κατοίκων του θα κάνει και τον πιο δύσπιστο να αναθεωρήσει. Γιατί πίσω από το πέπλο της ισλαμικής επανάστασης, των τσαντόρ και της θρησκευτικής ηθικής, κρύβονται άνθρωποι αφοπλιστικά ευγενικοί και αυθεντικοί, που θα χαρούν πραγματικά να σας τιμήσουν με την φιλοξενία τους.


(Φωτ.: Δήμητρα Στασινοπούλου)

Ως ξένοι –και κυρίως ως Έλληνες– θα γνωρίσετε έναν πρωτόγνωρο σεβασμό από τους απογόνους των Αχαιμενιδών, οι οποίοι ξέρουν να επιβραβεύουν κάθε ενδιαφέρον που θα δείξετε για τον τόπο τους. Σίγουρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, ωστόσο στο Ιράν μπορεί να νιώσει ο καθένας πως είναι μέλος της οικογένειας των Ιρανών, με τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Κείμενο, φωτογραφίες: Δήμητρα Στασινοπούλου.

  • Δείτε όλες τις μαγευτικές φωτογραφίες της Δ. Στασινοπούλου εδώ.
Gallery