11 Οκτώβριος 2019, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2019, 20:47

Αποκλειστικό: Η Λάουρα Νάργες παρουσιάστρια του 15ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Θεσσαλονίκη

  • Αποκλειστικό: Η Λάουρα Νάργες παρουσιάστρια του 15ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Θεσσαλονίκη
    Η Λάουρα φωτογραφημένη στο χωριό της μητέρας της, τον Λιθότοπο Σερρών (φωτ.: instagram / lauranarjes)

Ένα αγαπημένο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόσωπο που δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει ότι έχει και ποντιακές ρίζες, η Λάουρα Νάργες αποτελεί μια από τις εκπλήξεις του 15ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που γίνεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η Λάουρα Νάργες θα είναι η παρουσιάστρια του Φεστιβάλ που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός - διαφήμιση για την ποντιακή παράδοση.

Το pontos-news.gr μίλησε με την 29χρονη Ελληνογερμανίδα παρουσιάστρια για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ αλλά και για την ποντιακή καταγωγή της. Για ακόμα μία φορά διαπιστώσαμε ότι η... Λαουρίτα (όπως άρχισαν να την αποκαλούν οι θαυμαστές της μετά τη συμμετοχή της στο Survivor, το 2017), είναι υπερήφανη για τις ποντιακές ρίζες της, για τον ποντιακό πολιτισμό και για τον τόπο της, τον Λιθότοπο Σερρών. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας είπε για τους ποντιακούς χορούς: «Δεν είναι μόνο το τρέμουλο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Οι χοροί μας είναι πολύ περισσότερα. Είναι πάθος, είναι φλόγα, είναι αγάπη»!

Τι έκπληξη είναι αυτή; Θα παρουσιάσετε το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Θεσσαλονίκη! Πώς προέκυψε;
Η πρόταση έγινε πριν από λίγες μέρες. Είπα αμέσως το «ναι», δίχως να διστάσω, γιατί για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή να παρουσιάσω αυτό το φεστιβάλ και να πάρω μέρος σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή του ποντιακού πολιτισμού. Πραγματικά με χαροποίησε αυτή η πρόταση. Ανυπομονώ γιατί θα βρεθώ και πάλι στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη. Έχω καταγωγή από τις Σέρρες και μου αρέσει να επισκέπτομαι γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείτε σε Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ;
Ναι! Και πραγματικά δεν ξέρω πώς δεν έτυχε ξανά στο παρελθόν. Πραγματικά δεν ξέρω πώς έχασα κάτι τέτοιο! Έχω πάει σε πολλά ποντιακά φεστιβάλ στη Γερμανία, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε κάτι τόσο μεγάλο στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη. Είναι μια εντελώς καινούρια εμπειρία για μένα!

Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος σας;
Ουσιαστικά με την παρουσία μου θα συνδέσω τα διάφορα κομμάτια του Φεστιβάλ. Θα παρουσιάσω τους χορούς, τους εκπροσώπους των ΣΠΟΣ που θα πάρουν μέρος και τα δρώμενα που ολοκληρώνουν το Φεστιβάλ. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι χορευτές, η ποντιακή λύρα και το νταούλι. Είναι βέβαιο ότι θα ανάψουν τα αίματα!

Υπάρχει κάποια έκπληξη που μας επιφυλάσσει η παρουσία σας στο Φεστιβάλ;
Αλήθεια, δεν γνωρίζω κάτι. Γίνονται και τέτοια; Να είμαι κι εγώ δηλαδή προετοιμασμένη;

Τι να σας πω; Πάντα κάποια έκπληξη υπάρχει. Σίγουρα θα είναι ευχάριστη.
Δεν μου έχουν πει κάτι. Δεν ξέρω εάν θα το μάθω αύριο, πάντως τώρα δεν έχω εικόνα. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως όλοι όσοι έρθουν αύριο στο Φεστιβάλ θα περάσουν φανταστικά.

Ιδιαίτερα εάν η καρδιά σου χτυπάει ποντιακά…

Θα ήθελα να πω ότι το Φεστιβάλ αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για τους μη Πόντιους να μάθουν για εμάς και τον πολιτισμό μας. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι απλά στους χορούς μας υπάρχει αυτό το «τρέμουλο» που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Όμως οι χοροί μας είναι πολύ περισσότερα. Είναι πάθος, είναι φλόγα, είναι αγάπη. Είναι τρομερό!

Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι πως αυτές τις μέρες που ασχολούμαι με το Φεστιβάλ διαπίστωσα ότι οι Πόντιοι εξακολουθούν να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, κάτι που σπανίζει πλέον στις μέρες μας. Νιώθω πραγματικά πολύ όμορφα!

Είστε Πόντια από την πλευρά της μητέρας σας, σωστά;
Ναι, καταγόμαστε από τον Λιθότοπο Σερρών και είμαι πολύ περήφανη.

Στο σπίτι μιλούσατε ποντιακά, χορεύατε;
Φυσικά! Και τα ποντιακά ακούγονταν στο σπίτι, αν και περισσότερο τα άκουγα τα καλοκαίρια όταν ερχόμουν στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και χορεύαμε πολύ. Στον Λιθότοπο έμαθα να χορεύω. Εξάλλου όλα τα παιδάκια εκεί, ήξεραν ήδη να χορεύουν αφού πήγαιναν στο σύλλογο. Κι εγώ εκεί πήγα.

Η μαμά σας μαγείρευε ποντιακά φαγητά;
Ναι! Το αγαπημένο μου είναι ο σορβάς. Μου αρέσει πολύ.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
Απλά να πω ότι θα περάσουμε πολύ όμορφα στο 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, και γι' αυτό πρέπει όλοι να έρθετε, να γίνουμε μια παρέα.

Πόπη Παπαγεωργίου

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ12
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2019
18:30
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.