11 Οκτώβριος 2019, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2019, 22:55

Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

  • Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας
    Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων μεταφέρουν τη σημαία στην Ακρόπολη στην τελετή του εορτασμού για την 73η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στις 12 Οκτωβρίου 2019 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις. Είναι μια ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της Αθήνας, καθώς στις 12 Οκτωβρίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εκκένωσαν την πρωτεύουσα μετά από τρεισήμισι οδυνηρά χρόνια κατοχής. Η συγκεκριμένη επέτειος έχει καθιερωθεί ως δημοτική εορτή, ώστε να συντηρείται σε όλους και όλες άσβεστη η ιστορική μνήμη και να καλλιεργείται η ιστορική συνείδηση για τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών. Ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας την απελευθέρωση της πόλης, διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 δύο εκδηλώσεις:

  • Στις  11 το πρωί του Σαββάτου τελείται η επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στον βράχο της Ακρόπολης. Ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
  • Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13). Ομιλητής είναι ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς με θέμα: «Ο Εορτασμός και η Σημαία της Απελευθέρωσης». Συμμετέχουν η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου «Μανώλης Καλομοίρης» και τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών. Διευθύνει ο Σπύρος Κλάψης και στο πιάνο θα συνοδεύει η Σοφία Μοσχογιάννη.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», που συνδιοργανώνουν (για πέμπτη συνεχή χρονιά) ο Δήμος Αθηναίων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.