11 Οκτώβριος 2019, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2019, 12:36

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται (και) με την εγκληματικότητα

  • Χάνουμε σχεδόν τρία χρόνια ζωής λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
    (Φωτ.: EPA / Roman Pilipey)

Η κακή ποιότητα του αέρα δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία (παθήσεις πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνοι κ.ά.), αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς και συνδέεται με αύξηση της εγκληματικής βίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζέσε Μπέρκχαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντολογικό περιοδικό Environmental Economics & Management, συσχέτισαν στοιχεία του FBI για την εγκληματικότητα με στοιχεία για τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα (συγκεντρώσεις μικροσκοπικών σωματιδίων ΡΜ2,5 και όζοντος).

Διαπιστώθηκε ότι μια ημερήσια αύξηση των σωματιδίων κατά δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σχετιζόταν με αύξηση κατά 1,4% των βίαιων εγκλημάτων, όπως οι σωματικές επιθέσεις. Επίσης, μία ημερήσια αύξηση κατά 0,01 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) στο όζον κοντά στο έδαφος σχετιζόταν με αύξηση κατά σχεδόν 1% των περιστατικών βίαιης εγκληματικότητας και ειδικότερα κατά 1,15% των βίαιων επιθέσεων.

«Όταν εκτίθεσαι σε περισσότερη ρύπανση γίνεσαι οριακά πιο επιθετικός –όχι κατ' ανάγκη σωματικά, αλλά μπορεί να επιτεθείς σε κάποιον λεκτικά–, ενώ καταστάσεις που αλλιώς δεν θα είχαν κλιμακωθεί, ξεφεύγουν από τον έλεγχο», δήλωσε η ερευνήτρια Τζουντ Μπέιχαμ.

Η μελέτη δεν υπεισήλθε στους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη ρύπανση με την επιθετικότητα, απλώς διαπίστωσε μια συσχέτιση. Άλλη μια μελέτη, με επικεφαλής τον Τζέσε Μπέρμαν του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας Epidemiology, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.