10 Οκτώβριος 2019, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 17:55

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Συμμετέχουν 60.000 δρομείς από Ελλάδα και εξωτερικό

  • 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Συμμετέχουν 60.000 δρομείς από Ελλάδα και εξωτερικό
    Μαραθωνοδρόμοι στην αφετηρία, στον Μαραθώνα κατά τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EUROKINISSI /Θανάσης Δημόπουλος)

Ένας μήνας απομένει πριν από την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και σήμερα δόθηκε το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο ΣΕΓΑΣ και οι ισχυροί του σύμμαχοι, θεσμικοί φορείς και συνδιοργανωτές, αλλά και ο μεγάλος χορηγός (ΟΠΑΠ) έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για την σπουδαία διοργάνωση.

Όλοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία του αγώνα για την Αθήνα και την Ελλάδα και εξέφρασαν την ανάγκη στήριξης του Μαραθωνίου όπου φέτος θα συμμετάσχουν 60.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος έκανε αναφορά στα πράγματα που θα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού όπως είπε φέτος η αγωνιστική του διάρκειά του θα είναι δύο ημέρες (το Σάββατο 9 του μήνα θα γίνει ο αγώνας 10.000μ), η έκθεση EXPO θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, ενώ και οι δρομείς θα είναι κατά 5.000 περισσότεροι, αφού από 55.000 θα ανέλθουν φέτος στους 60.000. Το διαφορετικό, τόνισε φέτος, θα είναι μόνο τα μετάλλια των αγώνων, για τα οποία σύντομα θα γίνει η επίσημη παρουσίασή τους. Τόνισε ότι απαιτείται η διεξαγωγή έργων στην αφετηρία στο Μαραθώνα (να μεγαλώσει ο χώρος και να δημιουργηθεί δεύτερη όδευση) για να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του αγώνα, κάτι για το οποίο έχουν γίνει συζητήσεις με το Δήμο Μαραθώνα, την Περιφέρεια και πολλούς φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει στη διοργάνωση του και οικονομικά με το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκοφύλλου είπε ότι αποτελεί τιμή και χαρά για την ίδια που εκπροσωπεί το Δήμο Αθήνας ο οποίος στηρίζει τον αγώνα. Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας που επεσήμανε ότι οι διοργανωτές πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν τον αγώνα καλύτερο και για το λόγο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή έργων στην αφετηρία για τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού δρομέων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος επεσήμανε ότι η ΕΟΕ εμπλέκεται με το Μαραθώνιο αφού παραχωρεί το Παναθηναϊκό στάδιο για τον τερματισμό του αγώνα και τόνισε ότι αποτελεί πλέον ένα μεγάλο δρώμενο με πάνω από 60.000 δρομείς. Ο εκπρόσωπος του μεγάλου χορηγού του αγώνα ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννης Ρόκας δήλωσε ότι στον «ΟΠΑΠ είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε για 9η χρονιά χορηγοί του Μαραθωνίου, ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας».

«Η διοργάνωση του Μαραθώνιου αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός και για το πώς ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία που έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και αυτό σε ένα πλαίσιο μακριά από τη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και συντήρηση των αθλητικών υποδομών είναι αναγκαία. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη. Και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.