10 Οκτώβριος 2019, 23:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 23:05

Η ΕΕ αφαιρεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελβετία από τις λίστες με τους φορολογικούς παραδείσους

  • Η ΕΕ αφαιρεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελβετία από τις λίστες με τους φορολογικούς παραδείσους
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αφαιρέσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ελβετία από τις λίστες των χωρών που θεωρείται ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Τον Δεκέμβριο του 2017, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κατάρτισαν μια «μαύρη» και μια «γκρίζα» λίστα φορολογικών παραδείσων ύστερα από την αποκάλυψη εκτεταμένων σχεδίων φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν εταιρείες και οικονομικά ισχυροί ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Τα κράτη που βρίσκονται στη μαύρη λίστα αντιμετωπίζουν αυστηρότερους ελέγχους στις συναλλαγές με την ΕΕ, ενώ πλήττεται και το κύρος τους.

Σε συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης των καταλόγων αυτών, οι υπουργοί αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα ΗΑΕ από τη μαύρη λίστα που καλύπτει περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που δεν κατάφεραν να συνεργαστούν με την ΕΕ σε φορολογικά ζητήματα. Τα Νησιά Μάρσαλ επίσης αφαιρέθηκαν από αυτή τη λίστα, η οποία συνεχίζει να περιλαμβάνει εννέα περιοχές δικαιοδοσίας εκτός της ΕΕ – κυρίως νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού με περιορισμένες χρηματοπιστωτικές σχέσεις με την ΕΕ.

Τα ΗΑΕ, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο που ήταν στη μαύρη λίστρα, αφαιρέθηκε από αυτήν διότι τον Σεπτέμβριο υιοθέτησε νέους κανόνες για εξωχώριες δομές, σύμφωνα με την ΕΕ.

Οι περιοχές δικαιοδοσίας που παραμένουν στη μαύρη λίστα είναι το Μπελίζ, τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τρία αμερικανικά εδάφη: η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ και οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Η Ελβετία αφαιρέθηκε από την γκρίζα λίστα που καλύπτει χώρες που έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες προκειμένου να συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ΕΕ. Η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με το έγγραφο, και άρα δεν είναι πλέον στη συγκεκριμένη λίστα.

«Εάν η Ελβετία βγαίνει από αυτήν τη λίστα, αυτό είναι επιτυχία για μένα. Η καλύτερη λίστα είναι η μικρότερη λίστα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο

Αντιθέτως, η ΜΚΟ Oxfam, που μάχεται κατά της φοροδιαφυγής, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Η Ελβετία κατήργησε τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα αλλά και πάλι προσφέρει στις επιχειρήσεις σημαντικά φορολογικά κίνητρα και χαμηλούς συντελεστές. Θα συνεχίσει μάλλον να προσελκύει επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν το φόρο που τους αντιστοιχεί», ανέφερε σε ανακοίνωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.