10 Οκτώβριος 2019, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 15:34

Γεγονός το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

  • Γεγονός το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα
    (Φωτ.: Yiorgis Yerolymbos)

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών στην Ελλάδα, όπως είπε κατά την επίσημη παρουσίαση το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης. Ακόμα, χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου «ιστορική στιγμή», καθώς είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.

Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, αν και ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια.

Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια. Για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

Ο Αντώνης Αλακιώτης επισήμανε πως στο εξής μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που προτίθενται να προχωρήσουν σε αποτέφρωση, σε σύγκριση με το κόστος που υπάρχει σήμερα για μεταφορά και αποτέφρωση στη Βουλγαρία – ανέρχεται στα 600 ευρώ που ζητάει το αποτεφρωτήριο, συν τα έξοδα του γραφείου τελετών.

Το πρόσθετο βήμα που πρέπει να κάνει μια οικογένεια για την αποτέφρωση είναι η προσκόμιση βεβαίωσης ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στη Ριτσώνα, εκτός από τους δύο κλιβάνους, περιλαμβάνει χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Δουλγκέρη.