10 Οκτώβριος 2019, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 15:07

Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με 3,6 εκατ. πρόσφυγες

  • Τουρκία: Βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA)

Μια έμμεση απάντηση, αλλά και μια ξεκάθαρη απειλή, στην Ευρώπη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία. Μιλώντας σε βουλευτές του AKP λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε και η χερσαία προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε να ανοίξει την Ευρώπη στους Σύρους πρόσφυγες, καλώντας τις Βρυξέλλες να μην αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση ως κατοχή.

Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας –μέσω της καταστολής των προσπαθειών των Κούρδων να ελέγξουν περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας–, που εν τέλει θα συνδράμει στην επιστροφή των Σύρων στα εδάφη τους.

Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου για την Ευρώπη που θα γεμίσει πρόσφυγες έρχεται ως απάντηση στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας με στρατιωτικά μέσα, «διαφορετικά να μην περιμένει τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι οι προς ένταξη χώρες θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης.

Ερντογάν εναντίον όλων
Στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρθηκε μόνο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχνουν απλώς λέξεις», δήλωσε για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

«Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι ποιος έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε δε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, καθώς είναι «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».