10 Οκτώβριος 2019, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 16:05

Σάββας Αναστασιάδης: Η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Βουλή (ηχητικό)

  • Σάββας Αναστασιάδης: Η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Βουλή (ηχητικό)
    Ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Την ανάγκη να μπει στην ατζέντα της κυβέρνησης το ζήτημα της προώθησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ώστε να ενταχθεί στο διπλωματικό σχέδιο δράσης της ελληνικής διπλωματίας τόνισε στη χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Λελέβωσε» ο βουλευτής ΝΔ και πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββας Αναστασιάδης.

Η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα ο Σ. Αναστασιάδης στη συνέντευξή του δήλωσε: «Το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων το αντιμετωπίζω με την ίδια ευαισθησία και τη συναισθηματική φόρτιση που νιώθει ο κάθε Πόντιος, και όχι ως ένας πολιτικός που το χρησιμοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους. Το 2014, κατά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, αν δεν είχα αντιδράσει, θα είχε καταργηθεί ντε φάκτο το δικαίωμα του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Διότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τότε στη Βουλή ποινικοποιούσε μόνο την άρνηση του Ολοκαυτώματος, ενώ δεν λαμβανόταν καμία μέριμνα για τη Γενοκτονία που αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Τότε δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα και τον κερδίσαμε, γιατί τον δώσαμε με πίστη και χωρίς να υπολογίσουμε κόστος».

Αναφορικά με τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των ελληνικών χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής τόνισε: «Επειδή ασχολούμαι χρόνια με το θέμα αυτό, θέλω να πω ότι οι σύλλογοι, τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελληνική Βουλή το 1994, που ήταν χρέος της πολιτείας απέναντι στους αδικοχαμένους και ξεριζωμένους, ανέλαβαν το βαρύ έργο να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και το αίτημα. Διότι η πολιτεία από τότε δεν είχε αναλάβει καμία άλλη πρωτοβουλία. Οι προσπάθειες των συλλόγων έφεραν αποτελέσματα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την Κύπρο, την Αρμενία», και συμπλήρωσε: «Εδώ και αρκετά χρόνια μού δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η ελληνική πολιτεία για να ολοκληρώσει το χρέος της απέναντι στους γενοκτονημένους πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία διεθνοποίησης του θέματος, διαφορετικά το αίτημα θα φθίνει και θα χαθεί».

Για το δημοσίευμα που θέλει το ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ποντίων να έχει περάσει στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αποδήμων, ο βουλευτής ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια ζήτησα αρκετές φορές να έρθει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, όταν πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, αλλά ποτέ δεν ήρθε. Το 2018 έστειλα επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτε. Έλεγαν κάποιοι τότε ότι το κάνω για λόγους αντιπολιτευτικούς. Σήμερα λοιπόν που είμαστε κυβέρνηση, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, έχω θέσει στους άξονες δράσης της Επιτροπής και το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας στην ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης, και η συζήτηση θα αρχίσει το επόμενο διάστημα. Είναι η καλύτερη απάντηση στους κακοπροαίρετους».