10 Οκτώβριος 2019, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 12:28

Έγκριση της Κομισιόν στο «Σχέδιο Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

  • Έγκριση της Κομισιόν στο «Σχέδιο Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ώθηση στα σχέδια των τραπεζών να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων δίνει το «ναι» της Κομισιόν στο Σχέδιο Ηρακλής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή κρίνει ότι δεν εμπεριέχεται κρατική ενίσχυση και ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων, το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κομισιόν: Το Σχέδιο Ηρακλής επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πουλά τίτλους σε επενδυτές. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών.

«Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη-μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», δήλωσε η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

ΥΠΟΙΚ: Θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στον φθηνό τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για μια λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. «Αποτελεί μια συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά», σημειώνεται.

Ακόμα, τονίζεται ότι το Σχέδιο Ηρακλής είναι ελκυστικό για τους επενδυτές γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων, και παράλληλα προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μια χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.