10 Οκτώβριος 2019, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 10:56

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική νοοτροπία για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

  • Τουρκία: Θα πάρουμε μέτρα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μετά τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Την πεποίθηση ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου του Καΐρου δεν «έχει καμία αξία» εκφράζει η τουρκική διπλωματία, η οποία απαντά με σκληρή γλώσσα στις ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι εμπεριέχονται αβάσιμοι ισχυρισμοί και τονίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα των παράνομων, μαξιμαλιστικών και αδιάλλακτων πολιτικών της Αθήνας και της Λευκωσίας σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Κυπριακό θα παραμένει ένα θέμα χωρίς διευθέτηση όσο το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων […]. Αυτή η νοοτροπία είναι ο βασικός λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης.

Ακόμα, η Άγκυρα προειδοποιεί την Αίγυπτο για τις επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχει ήδη υποστεί απώλειες σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της. «Η Τουρκία στην Aνατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται.

Μάλιστα, η τουρκική διπλωματία εμφανίζεται διατεθειμένη για συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στις οποίες όμως δεν θα συμμετέχουν οι Ελληνοκύπριοι, «διότι συνομιλητές τους είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Τουρκία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.