10 Οκτώβριος 2019, 21:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 21:55

Διάλεκτος, ιστορία και λογοτεχνία του Πόντου αναδείχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • Διάλεκτος, ιστορία και λογοτεχνία του Πόντου αναδείχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
    (Φωτ.: Όμιλος Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου)
  • Διάλεκτος, ιστορία και λογοτεχνία του Πόντου αναδείχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
    (Φωτ.: Όμιλος Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Όμιλος Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην ποντιακή διάλεκτο, τη λογοτεχνία και την ιστορία του Πόντου, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» παρουσίασε ποντιακούς χορούς επισφραγίζοντας την επιτυχία της βραδιάς.

Από την Ελλάδα ταξίδεψε στην Κύπρο η συγγραφέας, ερευνήτρια και φιλόλογος Γιώτα Ιωακειμίδου, η οποία μίλησε στο κοινό για τη διάλεκτο των Ποντίων, και ακολούθησε η ομιλία της εκπροσώπου του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Λίνας Φενερίδου. Αργότερα προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους Genocide – A true story σε σκηνοθεσία του Τρύφωνα Ζήση και σενάριο της Βασιλικής Τσανακτσίδου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Νεότητας Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», του Ομίλου Ορθόδοξης και Ελληνικής Παράδοσης Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ομίλου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ομάδας «Έλληνες του Πόντου στην Κύπρο».