10 Οκτώβριος 2019, 08:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 08:13

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

  • Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία
    (Φωτ.: ΕΡΑ / Michael Reynolds)

Τη διαβεβαίωση ότι η Άγκυρα δεν πήρε το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία έδωσε ο Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS επισήμανε πως η Τουρκία είχε «θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της», και επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή φοβούμενος για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο προσπάθησε να υποβαθμίσει της ανησυχίες για επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι του «αρέσουν οι Κούρδοι» οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, πολέμησαν για λογαριασμό και με τη βοήθεια των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για το δικό τους συμφέρον.

«Οι Κούρδοι –έθνος που δεν διαθέτει κράτος– δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», υπενθύμισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με τρόπο «λογικό και ανθρώπινο» στη Συρία, διαφορετικά, όπως είπε, θα πληρώσει το τίμημα, που δεν είναι άλλο από τον αφανισμό της τουρκικής οικονομίας.