10 Οκτώβριος 2019, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 09:03

Τρεις 16χρονες Αλβανίδες δημιούργησαν εφαρμογή για θύματα οικογενειακής βίας

  • Τρεις 16χρονες Αλβανίδες δημιούργησαν εφαρμογή για θύματα οικογενειακής βίας
    (Φωτ: ΕΡΑ / Janet Trudeaut)

Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας στην Αλβανία. Το «GjejZâ» (βρείτε τη φωνή σας) αναπτύχθηκε από τρεις 16χρονες Αλβανίδες, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη γειτονική χώρα, όπου –σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Reuters– μία στις δύο γυναίκες κακοποιήθηκε το προηγούμενο έτος.

Η εφαρμογή, που πρόκειται να λανσαριστεί επίσημα την Παρασκευή, κέρδισε βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας για κορίτσια, που έγινε στις ΗΠΑ.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα τεράστιο ζήτημα στην Αλβανία και μας επηρεάζει και εμάς ως έφηβες κοπέλες, διότι βλέπουμε τα πρώιμα στάδια αυτού του θέματος ακόμη και στους συναδέλφους μας, στους φίλους μας», δήλωσε η Jonada Shukarasi, μια από τις κοπέλες που ανέπτυξαν την εφαρμογή.

«Μία στις δύο γυναίκες είναι θύμα βίας», ανέφερε η Iris Luarasi, επικεφαλής της εθνικής τηλεφωνικής γραμμής για κακοποιημένες γυναίκες, αναφέροντας ότι σε έρευνα που έγινε για το 2018, αναφέρθηκαν 4.000 σχετικές υποθέσεις. Επίσης, μια νέα έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσε ότι σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες θεωρούν ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στην Αλβανία, και ότι το 97% των θυμάτων βίας στο σπίτι δεν το αναφέρουν ποτέ στην αστυνομία.


Οι τρεις νεαρές Αλβανίδες (φωτ.: siecledigital.fr / GjejZâ)

Γνωστές ως «D3c0ders», τα τρία κορίτσια, η Arla Hoxha, η Dea Rrozhani και η Jonada Shukarasi, έμαθαν πώς να κωδικοποιήσουν και να δημιουργήσουν εφαρμογές πριν από τέσσερα χρόνια, μέσω ενός προγράμματος που υλοποίησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα. Οι κοπέλες έχουν λάβει ευρεία στήριξη και συγχαρητήρια από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

  • Με πληροφορίες από Reuters.