9 Οκτώβριος 2019, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2019, 17:02

Ερντογάν: Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία

  • Ερντογάν: Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία «με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων που θα επιτρέψει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τα τρομοκρατικά στοιχεία.

Η επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη γίνεται σε συνεργασία με τους Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στους Κούρδους του PKK και των YPG, αλλά και ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, έγραψε στο Twitter ότι τουρκικά αεροσκάφη έκαναν αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές. Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επλήγη η πόλη Ρας αλ Άιν, στη μεθόριο. Πηγή από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Τουρκίας ανέφεραν ότι πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» προκειμένου να σταματήσουν οι τουρκικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, κάτι που άφησε ανθρώπους ανυπεράσπιστους.